Přílucké hraní 2024 slovem

17.07.2024 13:41

Sluníčko a horko jak „sviňa“. Valašské přirovnání trefně vyjadřuje, jak jsme se měli v sobotu 29. června. Od rána peklo a odpoledne byla doslova výheň. Proto se sluší na začátku poděkovat všem co chystali, nosili, stáli, poletovali sem i tam, ať už s cílem, nebo bez cíle. I účastníkům, kteří byli mladší a menší, ale přesto přišli. Zvláštní poděkování patří stavitelům a bořitelům nafukovacího hradu. Ale pojďme pěkně po pořádku.

Tento rok je nabitý sportovními akce. ME ve fotbale ani olympiáda v Paříži nemohli uniknout našim bystrým smyslům a posloužili jako výborná inspirace. Děti na deseti stanovištích procházely historií a seznamovaly se s našimi olympijskými medailisty. Nejprve bylo nutné, jak jinak než na koloběžce BESIPU dovézt olympijský oheň kolem francouzské vlajky. Víte, že připomíná oheň, který podle legendy ukradl Prométheus Diovi a dal ho lidem. Na stanovišti č.2 si děti pěnovými šavlemi připomněly polozapomenutého Viléma Goppolda z Lobsdorfu, který získal bronzovou medaili v šavli na OH v Londýně 1908. Na stanovišti č.3 byla překážková dráha pro koně zvaná parkur, na které hulánský důstojník František Ventura získal za skoky v Asterodamu 1928 zlatou medaili. Stanoviště č.4 bylo atletické, děti házely koulí a zpět je vozily na náklaďáčku TATRA. Právě v kouli získal František Douda v Los Angeles roku 1932 3. místo. Byl prvním československým atletickým rekordmanem. Stanoviště č.5 mají, pokud nemají výjezd, ve své režii lezci z HZS ZK Zlín. Stanoviště imitovalo lanovku nad pařížskou Železnou dámou, která měří 324 m.  Dekorace se kreslila v pátek za světla baterky až do nočních hodin. Podle posledních informací o pozdně naivní dílo projevilo zájem Louvre museum. Stanoviště č.6 byl legendární Emil Zátopek. A jeho mraky zlatých medailí z Helsinek 1952 si děti připomněly taháním nafukovací pneumatiky kolem atletického oválu. Dokonalá iluze. Šťastná sedmička a věčně rozesmátá Olga Fikotová se postarala na hrách v Melbourne 1956 o zlatou medaili, když v páté sérií hodem 53,69 m vytvořila olympijský rekord v hodu diskem. Zároveň se v Austrálii zamilovala do amerického kladiváře a olympijského vítěze Harolda Connollyho, za kterého se o rok později provdala a následně ve své vlasti upadla v nemilost. Ohebná osmička jako by vyjadřovala gymnastickou pružnost Věry Čáslavské, která v Mexiku 1968 posbírala 4 zlaté a dvě stříbrné medaile. Stala se hrdinkou her a na konci roku byla právem vyhlášena nejlepší sportovkyní světa. Stanoviště č.9 a kulatý nesmysl, když v Moskvě 1980 vybojovali naši fotbalisté první místo. A na závěr nositel tajenky, fenomenální Jan Železný. V Atlantě 1996 nastoupil jen pár měsíců poté, co na mítinku v Jeně vytvořil výkonem 98,48 dosud platné světové maximum. A bylo z toho první místo. Děti dostaly v cíli kromě špekáčku a nápoje Capri-Sun i medaili a míč v oficiálních barvách letošního ME ve fotbale. 

I technika byla v horku proti nám. Nová aparatura, kde s bezdrátovým mikrofonem můžete chodit, kam se Vám zlíbí, nás zradila. Když jsem četl připravené povídání o sportovcích, začala stávkovat a nabourala program. Ještě, že máme starý zesilovač z podniku „Katóda Holomóc“. Po technické přestávce se program rozběhl naplno. Dvě šermířská vystoupení měli naši noví kamarádi z Ratiboře. Skupina Alternus je pod vedením Miry Hlinského naprostá špica. I vystoupení děvčat, respektive jejich „Borderek“ z kynologického spolku Příluky bylo dynamické a úchvatné. Když v mžiku proletěli psi tunelem, prohlásila dívenka přede mnou:    „Mami, mě to vždycky trvá půl hodiny a oni jsou hned venku.“  Hudební show na desítky hudebních nástrojů byla pod vedením hudebního mistra Jiřího Boudy. A co nesmí chybět na pořádné akci pro děti. Jsou to tři věci, sluníčko, skákací hrad a klaun Brdík. Našli jsme ho v pánských šatnách FK Příluky. Chudák barevný čekal dlouho na svou chvíli slávy, ale bubliny vytvářel fantastické. Na ploše hřiště byly k vidění vozy Škoda 1000 MB, rallye auto Renault Clio Sport posádky Pilka/ Chovanec a nádherná historická stříkačka Chevrolet. A přijeli i kluci od MP Zlín na svých Hondách. 

Na závěr se sluší poděkovat i Komisí místní části za finanční podporu, firmě Strabag za ceny do tomboly a firmám Capri-Sun, Inpra, Autoservis Bartoník a Klempířství Podešva. Na viděnou v roce 2025 na hřišti FK Příluky.

J. Novák