Jak slivovica tekla na Přístavu proudem
„A máme to za sebou,“ oddechli si účastníci Přílucké trnky, když do sebe kopli posledního panáka slivovice. V soutěži bylo letos rekordních 16 vzorků. Pořadatelé museli v soutěžní tabulce přidělávat řádky, aby se dostalo na všechny přihlášené. Kvalita byla fantastická, vyloženě špatný vzorek nebyl k nalezení. Restaurace Přístav poskytla důstojný azyl pro konání akce. První ročník Přílucké trnky se konal v roce 2009 ještě v hospůdce U Potoka. Sličné trnkostesky Anežka, Dana, Jarmila a Iva neúnavně roznášely jeden vzorek za druhým. Holky byly ozdobeny slušivými klobouky, se kterými si na začátku i posvítily na všechny účastníky. Po 8 štamprli následovala pro kuřáky technická přestávka. JURY bděla nad regulérností a dodržováním pravidel, které jsou staré jak lidstvo samo. Jeden soutěžící byl přistižen, že se zakecal s JURY u kvalitního vzorku a následně se při hodnocení o řádek zpozdil.
Víte, že historie vína i piva je docela dobře popsaná, ale v případě destilátů je to mnohem nejasnější. Samotný princip destilace byl sice znám již jistě Egypťanům, Babylóňanům, Keltům a Číňanům, ale údaje se liší v tom, k čemu destiláty jednotlivé kultury využívaly. Historicky doložená procedura pálení alkoholu je rozhodně starší tisíce let. Byla objevena arabskými obyvateli Mezopotámie a z arabštiny pochází i řada používaných výrazů, které byly přejaty prakticky do všech jazyků. Původně byl alkohol využíván pouze k lékařským a ranhojičským účelům ve starém Egyptě, kde Egypťané znali vinný líh, ale nepili ho. Sloužil k výrobě magických tzv. kuřidel jako podpora hoření a později v celém arabském světě sloužil k výrobě vonných esencí. Pomalu a stále častěji byl alkohol užíván jako nápoj. Byly mu přikládány vlastnosti jako posilování mysli, srdce a obnova „mládeneckých“ sil.
Ale vraťme se zpátky k soutěži. Po skončení koštu následovalo sečítání. V oddělené místnosti se sešly všechny hodnotící archy a začalo počítání. Za nedlouho byly známé výsledky. Poslední dostal štětku na lepší umývání sudů a toaletní papír, kdyby byly problémy. Nikdo si ve vložené soutěži nepoznal „svoju“ kořalku. U manželek a přítelkyň to bylo přesně naopak. V konečném umístění bylo hodně dělených míst.
Pomyslné stupně vítězů obsadili: první místo Jarda Bobál, druhé až třetí místo Radek Machalíček a Aleš Novosad. Za nimi skončili na čtvrtém až pátem místě Mira Svozil a Honza Pavelka.
Po skončení ceremoniálu následovalo vystoupení cimbálové muziky Šafrán. Cimbálová muzika působí pod ZUŠ Zlín - Jižní Svahy pod vedením Martiny Hešové. Repertoár je pestrý, hrají písně z oblasti Horňácka, Valašska, Uherskohradišťska. Cimbálová muzika Šafrán vznikla v roce 2023 rozdělením Cimbálové muziky Valášek, a to na mladší členy, kteří stále působí jako CM Valášek a na starší Cimbálovou muziku Šafrán.
Jak to všechno dopadlo? Báječně, neboť játra Přílučanů, Lhoťanů a Zlíńanů pracovala na plné pecky. Kdo zapíjek vodou, byl v pohodě, kdo pivem byl v nepohodě. Přesto se účastnící koštu rozvážným krokem trousili do svých vyhřátých chaloupek. A možná si pobrukovali: „Po kalíšku dáme.“ To si pište, že dáme. A kdyby nebylo co pálit, tak sáhneme do železných zásob.